maanantai 11. marraskuuta 2013

Perhehelvetti

Joskus aikoja sitten, paljon ennen vauvan yritystä, luin jonkun lapsettoman kirjoitusta IKEA:sta. Ikean sanottiin olevan kamala paikka lasta pitkään yrittävälle, pelkkiä pikkulapsiperheitä ja raskaana olevia naisia. Silloin en ymmärtänyt kirjoittajaa, ketä oikeasti voi häiritä suloiset lapset ja raskausmahat niin paljon, että rupeaa välttelemään tiettyjä kauppoja?Ja, että vielä jaksaa kirjoittaa aiheesta jutun. Juttu tuli mieleeni viimeksi kun kävin Ikeassa, silloin lasta ei oltu yritetty näin kauan, en vieläkään silloin ymmärtänyt kirjoittajaa.

No, tänään ymmärsin ainakin jollain tasolla. Oikeasti, se kauppa on niin täynnä vauvoja ja valtavia pallomahoja. Ei se varsinaisesti pahalta tuntunut, mutta ei se kivaakaan ollut. Miten niitä raskausmahoja voikaan olla niin paljon? En tunnusta olevani katkera, mutta mullakin voisi olla jo aika iso vatsa. Mutta kun ei ole. Ja ne lasten osaston pienet tavarat, pinnikset ja unipussit, pehmot ja ruokalaput. Mä niin haluaisin hypistellä ja ostaa niitä omalle vauvalle. Tuntuu epäreilulta, että toiset saa ostaa niitä lapsilleen, mutta mä en.

Tuntuu pahalta katsella niitä tavaroita tietäen, että niitä ei tarvitse vielä pitkään, pitkään aikaan. Ehkä ei koskaan. Ja se kysymys: pahotanko mieleni nytten ihan turhasta?

Miten jaksaa tällaisia paikkoja, ilman että tulee alakuloiseksi?

Jottei mene aivan synkistelyksi täytyy kertoa kuinka törmäsin siellä pieneen juuri ja juuri kävelevään poikaan. Poika seisoi yksin keskellä käytävää sellaisessa suloisessa karvahaalarissa ja hymyili mulle. Se oli uskomattoman suloinen pieni poika ja ihana hymy! Kassalla sama pojan perhe sattui viereiseen kassajonoon, poika oli nukahtanut ostoskärryjen istuin osaan, pään alla sillä oli jokin Ikean pehmolelu. Että oli suloinen lapsi. Pieni vihlaisu tuntui lasta katsoessa, saadaankohan me ikinä mitään niin suloista?

Tällänen määrä tavaraa tarttui mukaan:)

5 kommenttia:

 1. Mun kanssa täytyy automaattisesti kääntää pää pois kun näkee raskaana olevia onnellisia naisia. Ärsyttää myös kaikki vauvauutiset lehdissä ja nettisivuilla. Varsinkin nyt tuleva kevät tuntuu olevan ihan tulvillaan tuttujen ja julkkisten vauvauutisia...

  VastaaPoista
 2. Se on hassua, miten kipeää isot mahat voi tehdä, Ei sitä ihan järjellä ymmärrä. Onneksi on kuitenkin teitä muitakin, jotka koette samat tunteet, vertaistuki auttaa :)

  VastaaPoista
 3. Olen huomannut, että näen isoja mahoja ja vaunuja työntäviä äitejä ihan koko ajan, joka paikassa. Onhan niitä varmasti muutama vuosi sittenkin ollut yhtä paljon, mutta itse en ole niihin kiinnittänyt huomiota. Nyt käymme mieheni kanssa viikoittain yhteisessä harrastuksessa, ja siellä näemme erästä meille tuntematonta nuorta pariskuntaa, jonka vaimon huomasin jo heti ensimmäisellä kerralla olevan raskaana. Se hehku, mikä ihmisessä silloin on. Mieheni ei huomannut asiaa, kun kysäisin häneltä. Nyt sitten seuraan viikko viikolta vatsan kasvua. Ja joka kerta tunnen sellaista surullista haikeutta meidän tilanteesta. Tämän saman hehkun näin vahvasti myös silloin, kun mieheni sisko alkoi odottaa. Ja voi kuinka minua sattui silloin sydämeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kumman paljon niitä nykyään näkyy... Ja toivottavasti saadaan molemmat joskus kokea se hehku <3

   Poista
 4. Ikea on yksi niistä harvoista paikoista, joissa lapsiperheiden näkeminen ei ahdista minua. Siellä jos missä on onnellinen, että saa ihan rauhassa kävellä miehen kanssa katsellen juuri niin kauan kuin itse jaksaa (tosin mies joutuu ehkä kestämään kiukuttelevaa puolisoa, koska on huomattavasti minuaparempi shoppailija).

  Ei sillä, lähestulkoon kaikkialla muulla tuo sama pisto tuntuu hyvinkin kipeästi. Kuinka siinä sitten jaksaakaan hymyillä ja olla kuin ei mitään?

  VastaaPoista